logo  Društvo "Joga v vsakdanjem življenju" Ljubljana

 • vpisi

  Vpis in članarina

 • urnik

  Lokacije in urnik vadb

 • video

  Video predstavitev

Khatu Pranam Strbske Pleso

Avtor sistema "Joga v vsakdanjem življenju", Vishvaguru Paramhans Maheshwarananda, je med dolgoletnim delovanjem v Evropi, ZDA in Avstraliji spoznal življenje in telesne ter duševne težave sodobnega človeka. Na podlagi teh izkušenj in spoznanj je razvil "Jogo v vsakdanjem življenju"; postopno, sistematično metodo, ki zajema vsa življenjska področja in je primerna za vsako življenjsko obdobje. Vsem ljudem - ne glede na starost in telesni ustroj - odpira vrata klasične poti joge. Upošteval je značilnosti sodobne družbe in prastari nauk ter ga, ne da bi okrnil njegovo izvirnost in učinkovitost, prilagodil potrebam sodobnega človeka.

"Joga v vsakdanjem življenju" je vsestranski sistem. Ukvarja se s telesom in posega tudi na duševno ter duhovno raven. Pozitivno mišljenje, vzdržljivost, samoobvladanje, usmerjenost k Najvišjemu, molitev, dobrota in razumevanje so poti, ki vodijo do samospoznanja in razsvetljenja.

"Jogo v vsakdanjem življenju" poučujejo po vsem svetu: v jogijskih in izobraževalnih središčih, zdravstvenih in rehabilitacijskih ustanovah, zdraviliščih, športnih društvih. Primerna je za vse starosti - ne zahteva nadpovprečnih gibalnih sposobnosti - in omogoča vadbo tudi ljudem, ki niso dobro telesno pripravljeni, bolnikom, rekonvalescentom, invalidom. Ime sistema kaže, da ga lahko vadimo, oziroma naj bi ga vadili, v vsakdanjem življenju. Stopnje sistema so zasnovane v sodelovanju z zdravniki in s fizioterapevti, zato jih, ob upoštevanju pravil in opozoril, lahko vadimo tudi doma.

Najpomembnejši cilji Joge v vsakdanjem življenju so:

 • telesno zdravje
 • duševno zdravje
 • socialno zdravje
 • duhovno zdravje
 • spoznanje božanskih lastnosti v sebi in razsvetljenje

Dosežemo jih:

 • s telesnimi, z duševnimi in duhovnimi vajami
 • s polnovredno vegetarijansko hrano
 • z notranjim mirom
 • z ljubeznijo in s pomočjo drugim živim bitjem
 • s strpnostjo do vseh narodov, kultur in ver
 • s čistimi mislimi in pozitivnim načinom življenja 

Telesno zdravje je eden najpomembnejših temeljev našega življenja. Znani izrek pravi: "Zdravje ne pomeni vsega, toda če ni zdravja, je vse brez pomena." Telesne vaje (asane), dihalne vaje (pranajame) in tehnike sproščanja ohranjajo in vračajo zdravje.

Sistem Joga v vsakdanjem življenju deli klasične asane in pranajame v osem stopenj, ki se začenjajo s sarva hitta asanami (vaje, ki koristijo vsakomur). Prvi, pripravljalni, stopnji sledi sedem stopenj, ki postopno vodijo k zahtevnejšim asanam in pranajamam. Iz osnovnih vaj Joge v vsakdanjem življenju se je razvilo več posebnih programov: joga za hrbtenico, joga za sklepe, joga za starejše, joga za poslovneže in joga za otroke. Učinkovite tehnike Joge v vsakdanjem življenju, ki ohranjajo zdravje, so tudi tehnike čiščenja (hatha joga krije), globoka sprostitev (joga nidra), vaje za koncentracijo (na primer tratak), tehnike pospeševanja energijskega pretoka in usmerjanja energije ter bujenja zavesti (mudre in bandhe).

Za zdravje je zelo pomembna tudi prehrana. Vse, kar pojemo, vpliva na telo, duševnost, navade, lastnosti - prehrana vpliva na naše življenje. Hrana je vir telesne energije in vitalnosti. Uravnotežena in zdrava hrana (surova ali sveže pripravljena) so žitarice, zelenjava, stročnice, sadje, oreščki, mleko in mlečni izdelki, med, kalčki, solata, semena, zelišča in začimbe. Izogibati bi se morali pogretim jedem, kemično obdelanim živilom, mesu (mesnim izdelkom, ribam) in jajcem. Tudi alkohol, nikotin in droge uničujejo zdravje.

Duševno zdravje

Um in čutila pogosteje vodijo nas, kot mi vodimo njih. Um nadzorujemo z analizo in s čiščenjem svoje notranjosti. Zaradi slabih misli in strahov se poruši ravnovesje živčnega sistema, pozneje tudi telesnih procesov, zato se pojavijo težave in bolezni. Temelji duševnega zdravja so jasne misli, notranja svoboda, zadovoljstvo in zdrava samozavest. Zato si prizadevajmo odpraviti slabe lastnosti, misli, in razviti dobre misli in dobra dejanja.

Joga v vsakdanjem življenju ponuja več načinov čiščenja in osvobajanja duha: ponavljanje mantre, spoštovanje moralnih načel, dobra družba, knjige, ki navdihujejo. Učinkovita tehnika raziskovanja samega sebe je meditacija samoanalize - stopenjska meditacijska tehnika samoanalize in samospoznavanja. Z njo vzpostavimo stik s podzavestjo, z izvorom želja, kompleksov, predsodkov, vedenjskih vzorcev. Omogoči, da odpravimo slabe lastnosti, navade, in tako lažje kot sicer obvladamo življenjske težave.

Meditacija samoanalize vodi od samospoznavanja (razčlenjevanje osebnostnih lastnosti in njihovih vzrokov), do sprejemanja samega sebe in končno do razsvetljenja.

Socialno zdravje pomeni, da smo srečni; da osrečujemo druge ljudi, vzdržujemo stike in se sporazumevamo z njimi; da smo odgovorni in delamo dobro za družbo; in tudi, da smo sproščeni in uživamo lepote življenja.

Odvisnost od drog, ki je ena najbolj perečih težav sodobne družbe, je kazalec slabega družbenega stanja. Z Jogo v vsakdanjem življenju lahko odpravimo odvisnost, saj pomaga odkriti nov smisel življenja in pozitivni življenjski cilj. Dobra družba vpliva na osebnost in značaj ter ju oblikuje, zato je najpomembnejša med dejavniki, ki vplivajo na duševni razvoj.

Živeti skladno z Jogo v vsakdanjem življenju pomeni biti samostojen in neodvisen; razvijati se in pomagati drugim ljudem; varovati naravo in okolje; prizadevati si za mir v svetu. Vaditi jogo pomeni biti zelo dejaven in delati za dobrobit človeštvo.

Duhovno zdravje

Temeljno načelo duhovnega življenja in najvišja zapoved človeštva je: AHIMSA PARAMO DHARMA - Nikoli ne škoduj drugim. Nenasilje je najvišje načelo. To pomeni ne škodovati ne z mislimi, ne z besedami, niti z dejanji.

Človek bi moral ščititi, ne uničevati. Njegove prave vrednote so: dajanje, razumevanje in oproščanje. Glavni vidik nauka joge je zaščita vseh oblik življenja in spoštovanje do njihovih značilnosti ter njihove samostojnosti. To gradi trdne temelje obojestranske ljubezni, pomoči, razumevanja in strpnosti - med posamezniki oziroma vsemi ljudmi, narodi, rasami in religijami.

Joga ni religija. Je izvor duhovnosti in modrosti, izvor vseh religij. Presega religijo in usmerja v enost. Človek, ki je najbolj razvito bitje na Zemlji, je sposoben spoznati svojo resnično naravo in notranjo Bit - Boga. Na duhovni poti nas Joga v vsakdanjem življenju vodi z vajami mantra joge in krija joge.

Kontaktni podatki

naslov Joga center 
Selanova 16, 1000 Ljubljana
gsm 040 221 108
od ponedeljka do četrtka
od 10.00 do 11.00 in od 16.00 do 17.00

mail info@joga-ljubljana.org

Prijava na e-novice

captcha 

Go to top